Homepage / CEDO / Ce face dependentul de droguri, din ziua arestarii
Date ingrijoratoare privind consumul de droguri Oficial, apare al treilea sex! Instanta constitutionala respinge vaccinarea obligatorie? MARILE INUMANITATI: Masacrul din Nanking MARILE INUMANITATI: Masacrul din Noaptea Sf. Bartolomeu Instanta: Politistii raspund patrimonial pentru greselile facute Decizie controversata: doi morti si autorul liber! Cum poti detine legal o arma? Concubinajul produce consecinte juridice Trecerea contributiilor la salariat, este neconstitutionala si incalca drepturile omului ! Cancerul vindecat cu droguri? Biserica spune DA tatuajelor ! Pericol iminent: substante interzise in fructe! Ce face dependentul de droguri, din ziua arestarii Angajator obligat sa plateasca ratele bancare ale angajatului Folosirea pozelor altei persoane pe facebook, fapta ilicita Perchezitie: Pot filma daca intra in casa? ACHITAREA pentru conducerea unui vehicul fara permis si sub influenta alcoolului Inchisoarea cu executare pentru accesarea unui cont de facebook. Nota critica SCUZA PROVOCARII – CIRCUMSTANTA ATENUANTA LEGALA? Vaccinarea obligatorie, permisa de CEDO? Accesarea telefonului mobil al altuia, constituie infractiune? Drepturile Omului TV: Dezastru ecologic in Bucegi. Constructii neautorizate. Obligatia instantei de a verifica proportionalitatea masurii demolarii. Cele mai crude metode de tortura Inregistrarile facute de parti, pot fi folosite in procesele civile? Dreptul de a cere stergerea numelui din motoarele de cautare. CEDO: Alienare părintească; împiedicarea unui parinte de a-si vizita copilul. CEDO: pasivitatea autoritatiilor in fata violenței domestic CEDO: Comunicarea citatiei prin afisare, incalca dreptul la un proces echitabil. CEDO: Neaudierea martorilor de catre ultima instanta, incalca art. 6 din Conventie. Motivare superficiala a unei hotarari judecatoresti; Sanctiune, aplicarea directa a reglementarile internationale. Infectiile intraspitalicesti, cauză a 70% din decesele inregistrate in serviciile de chirurgie generala. Neinformarea loiala. Fals informatic. Crearea unui cont Facebook cu un continut denigrator la adresa unei persoane. CEDO: Cand este ilegala monitorizarea angajatului in timpul programului. Dreptul la un mediu sanatos. Taierea ilegala a padurilor Alienarea parentala; Tratamentul juridic – decaderea din drepturile parintesti. Viata artificiala vs. moartea legala. CJUE: Fluctuațiile cursului valutar. Consecinte in contractele de credit. Despagubiri acordate pe viata unui fost angajat ce folosise telefonul mobil la serviciu Utilizarea dronei, fapta penala sau nu ? Legalitatea sistemelor de supraveghere video Imbolnavirea in urma unui vaccin. Proba. Dreptul la hrana adecvata Perioada detentiei, considerata vechime in munca

CEDO, Instante

Ce face dependentul de droguri, din ziua arestarii

Se pune întrebarea, ce va face un narcoman din ziua în care este arestat și încarcerat, în condițiile în care, cum se cunoaște, starea sa de dependent determină apariția unor manifestări severe – sevraj – în lipsa consumului, fiind deja, o stare independentă de voința sa.
Cu privire la această chestiune, deja avem un răspuns din partea CEDO, în sensul că statul are obligația, într-o astfel de situație de a furniza medicamentația adecvată, și dacă o impune, pentru a permite depășirea treptată a perioadei, chiar de a administra controlat, substanțe psihoactive.
Într-o cauză soluționată de Curte, numita Judith McGlinchey, o femeie dependentă de heroină, a decedat în timp ce îşi executa pedeapsa pentru furt. În momentul reținerii acesteia în închisoare, ea s-a plâns de sindrom de sevraj şi de o criză de astm severă, fiind dusă la infirmerie pentru a fi examinată de către un medic. Acesta i-a administrat un inhalator pentru noapte, urmând ca a doua zi să fie consultată de către un alt specialist, care i-a prescris anumite medicamente utilizate în caz de sevraj.
În zilele care au urmat, aceasta a vomat frecvent, iar antivomitivul care i s-a administrat nu a avut efect decât pe termen scurt. Totuşi, medicul a apreciat că aceasta nu suferă de deshidratare şi că starea sa este stabilă. Până în a şasea zi de detenţie, victima pierduse mai multe kilograme în greutate, iar două zile mai târziu a fost transportată la spital, unde a suferit un stop cardiac şi a decedat două zile mai târziu. Ancheta care a urmat a relevat mai multe neglijenţe în tratamentul medical aplicat, însă juriul nu a dat niciun verdict.
Cu privire la tratamentul pentru sevraj de care a beneficiat victima, Curtea a constatat că, deşi starea sa a fost permanent supravegheată în primele 6 zile de detenţie şi că au fost luate anumite măsuri de ordin medical, victima a vomat în permanenţă în acest interval de timp şi a pierdut sever din greutate.
În plus, deşi starea sa s-a degradat continuu, ea nu a mai fost examinată medical în următoarele două zile întrucât medicul nu lucra în week-end. Starea de sănătate în care a ajuns victima a produs riscuri grave pentru aceasta. Curtea a considerat că, ţinând cont de obligaţia autorităţilor penitenciare de a furniza tratament medical adecvat oricărui deţinut, există o violare a art. 3, victima fiind supusă unor tratamente inumane şi degradante.
Conform articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, putem afirma că și în cadrul regimului de detenție, toxicomanii ar trebui tratați în conformitate cu nevoile și simptomele pe care le dețin și supravegheați în mod constant în vederea corectării comportamentului deviant al acestora.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului, secţia II, hotărârea McGlinchey c. Marea Britanie, 29 aprilie 2003, 50390/99

Post a Comment

Your email address will not be published.