Homepage / CEDO / Perchezitie: Pot filma daca intra in casa?
Date ingrijoratoare privind consumul de droguri Oficial, apare al treilea sex! Instanta constitutionala respinge vaccinarea obligatorie? MARILE INUMANITATI: Masacrul din Nanking MARILE INUMANITATI: Masacrul din Noaptea Sf. Bartolomeu Instanta: Politistii raspund patrimonial pentru greselile facute Decizie controversata: doi morti si autorul liber! Cum poti detine legal o arma? Concubinajul produce consecinte juridice Trecerea contributiilor la salariat, este neconstitutionala si incalca drepturile omului ! Cancerul vindecat cu droguri? Biserica spune DA tatuajelor ! Pericol iminent: substante interzise in fructe! Ce face dependentul de droguri, din ziua arestarii Angajator obligat sa plateasca ratele bancare ale angajatului Folosirea pozelor altei persoane pe facebook, fapta ilicita Perchezitie: Pot filma daca intra in casa? ACHITAREA pentru conducerea unui vehicul fara permis si sub influenta alcoolului Inchisoarea cu executare pentru accesarea unui cont de facebook. Nota critica SCUZA PROVOCARII – CIRCUMSTANTA ATENUANTA LEGALA? Vaccinarea obligatorie, permisa de CEDO? Accesarea telefonului mobil al altuia, constituie infractiune? Drepturile Omului TV: Dezastru ecologic in Bucegi. Constructii neautorizate. Obligatia instantei de a verifica proportionalitatea masurii demolarii. Cele mai crude metode de tortura Inregistrarile facute de parti, pot fi folosite in procesele civile? Dreptul de a cere stergerea numelui din motoarele de cautare. CEDO: Alienare părintească; împiedicarea unui parinte de a-si vizita copilul. CEDO: pasivitatea autoritatiilor in fata violenței domestic CEDO: Comunicarea citatiei prin afisare, incalca dreptul la un proces echitabil. CEDO: Neaudierea martorilor de catre ultima instanta, incalca art. 6 din Conventie. Motivare superficiala a unei hotarari judecatoresti; Sanctiune, aplicarea directa a reglementarile internationale. Infectiile intraspitalicesti, cauză a 70% din decesele inregistrate in serviciile de chirurgie generala. Neinformarea loiala. Fals informatic. Crearea unui cont Facebook cu un continut denigrator la adresa unei persoane. CEDO: Cand este ilegala monitorizarea angajatului in timpul programului. Dreptul la un mediu sanatos. Taierea ilegala a padurilor Alienarea parentala; Tratamentul juridic – decaderea din drepturile parintesti. Viata artificiala vs. moartea legala. CJUE: Fluctuațiile cursului valutar. Consecinte in contractele de credit. Despagubiri acordate pe viata unui fost angajat ce folosise telefonul mobil la serviciu Utilizarea dronei, fapta penala sau nu ? Legalitatea sistemelor de supraveghere video Imbolnavirea in urma unui vaccin. Proba. Dreptul la hrana adecvata Perioada detentiei, considerata vechime in munca

CEDO, Instante

Perchezitie: Pot filma daca intra in casa?

Mascații te pot “vizita” și din greșeală, fiind suficiente exemple în viața de zi cu zi, pentru a ne convinge de “realitatea” unui astfel de scenariu, în care, fără să ai nici cea mai mica legatură cu o anchetă penală, totuși să te trezești că ești subiectul unei percheziții. Nemaivorbind de situația în care, poate chiar fără voia ta, ești în atenția anchetatorilor, pentru vreo conexiune, uneori nevinovată, cu vreun individ certat cu legea penală, sau poate pentru vreo faptă, supectată ca fiind penală. În oricare dintre aceste situații, ca orice “gazdă” trebuie să fii pregătit, să îți “primești vizitatorii cum se cuvine” adică, să îți cunoști drepturile pe care le ai într-o astfel de situație, ce-i drept, total neplăcută, și pentru mulți, de-a dreptul traumatizantă.

Întrebarea care se pune este dacă pot înregistra o percheziție ?

Înainte de a da răspunsul, este de menționat că organele judiciare, ce desfășoară percheziția “pot” fotografia sau înregistra desfășurarea percheziției, însă cum se vede, aceasta nu reprezintă o obligativitate (art. 159 pct. 19 Codul de procedură Penală) cu alte cuvinte, în cazul în care nu se înregistrează de către acestea, percheziția, nu înseamnă că ar fi “nevalabilă”.

Rămâne astfel de văzut dacă, persoana vizată poate face o astfel de înregistrare, cu atât mai mult cu cât, pentru mulți dintre noi, a devenit aproape un instinct, ca în situații “speciale” să punem mâna pe telefon și să filmăm, fie că este un fapt interesant, fie pentru a ne constitui probe, simțindu-ne astfel mai protejați. De aceea, mulți se întreabă dacă într-o astfel de situație, au voie să filmeze.

Răspunsul este simplul: da! făcând însă precizarea că sunt situații în care, percheziția debutează “in fort” mai exact, atunci când fie nu s-a răspuns la solicitarea de a deschide ușa, caz în care, organele judiciare, sunt îndreptățite să spargă ușa, și în general, pentru a preîntâmpina o situație de risc, fie pot proceda la imobilizare, fie pot solicita celor prezenți, să adopte o anumită poziție (culcat, cu mâinile la ceafă etc.) caz în care, aceste cereri trebuiesc respectate, nefiind permis a îndeplini vreo altă acțiune, precum aceea de a îndrepta mâna spre a scoate telefonul. Riscul de a fi interpretat gestul, ca pe o posibilă amenințare, este crescut, și astfel, se poate recurge, în mod justificat la forță.

În alte condiții, persoana vizată, sau participantă, făcând mențiune că la desfășurarea percheziției, pe lângă avocat, poate participa și o persoană de încredere desemnată de cel vizat de percheziție, poate (pot) înregistra desfășurarea percheziției, aceasta deoarece, nici o dispoziție legală nu interzice o astfel de posibilitate, așa încât “ceea ce nu este interzis, este permis !”.

Un temei adecvat în justificarea acestui raționament îl reprezintă chiar dispozițiile art. 53 din Constituția României, care, prevede în clar că “Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune” Implicit, în lipsa unei astfel de strângeri, înseamnă că orice om are libertatea să realizeze o astfel de filmare.

Interesul acestei teme este, în opinia mea, însemnat, deoarece, pe de o parte, înregistrarea poate constitui o veritabilă garanție pentru persoana respectivă, că procedura va decurge în limitele legii, de vreme ce, în caz de nevoie, aceasta, va constitui probă a unui eventual abuz, iar pe de altă parte, nu puține au fost situațiile în care, fără un temei legal, cei ce făceau percheziția, au refuzat să permită persoanelor vizate să înregistreze desfășurarea acesteia.

Av. Artin Sarchizian.

Post a Comment

Your email address will not be published.