Homepage / Social / Accesarea telefonului mobil al altuia, constituie infractiune?
Date ingrijoratoare privind consumul de droguri Oficial, apare al treilea sex! Instanta constitutionala respinge vaccinarea obligatorie? MARILE INUMANITATI: Masacrul din Nanking MARILE INUMANITATI: Masacrul din Noaptea Sf. Bartolomeu Instanta: Politistii raspund patrimonial pentru greselile facute Decizie controversata: doi morti si autorul liber! Cum poti detine legal o arma? Concubinajul produce consecinte juridice Trecerea contributiilor la salariat, este neconstitutionala si incalca drepturile omului ! Cancerul vindecat cu droguri? Biserica spune DA tatuajelor ! Pericol iminent: substante interzise in fructe! Ce face dependentul de droguri, din ziua arestarii Angajator obligat sa plateasca ratele bancare ale angajatului Folosirea pozelor altei persoane pe facebook, fapta ilicita Perchezitie: Pot filma daca intra in casa? ACHITAREA pentru conducerea unui vehicul fara permis si sub influenta alcoolului Inchisoarea cu executare pentru accesarea unui cont de facebook. Nota critica SCUZA PROVOCARII – CIRCUMSTANTA ATENUANTA LEGALA? Vaccinarea obligatorie, permisa de CEDO? Accesarea telefonului mobil al altuia, constituie infractiune? Drepturile Omului TV: Dezastru ecologic in Bucegi. Constructii neautorizate. Obligatia instantei de a verifica proportionalitatea masurii demolarii. Cele mai crude metode de tortura Inregistrarile facute de parti, pot fi folosite in procesele civile? Dreptul de a cere stergerea numelui din motoarele de cautare. CEDO: Alienare părintească; împiedicarea unui parinte de a-si vizita copilul. CEDO: pasivitatea autoritatiilor in fata violenței domestic CEDO: Comunicarea citatiei prin afisare, incalca dreptul la un proces echitabil. CEDO: Neaudierea martorilor de catre ultima instanta, incalca art. 6 din Conventie. Motivare superficiala a unei hotarari judecatoresti; Sanctiune, aplicarea directa a reglementarile internationale. Infectiile intraspitalicesti, cauză a 70% din decesele inregistrate in serviciile de chirurgie generala. Neinformarea loiala. Fals informatic. Crearea unui cont Facebook cu un continut denigrator la adresa unei persoane. CEDO: Cand este ilegala monitorizarea angajatului in timpul programului. Dreptul la un mediu sanatos. Taierea ilegala a padurilor Alienarea parentala; Tratamentul juridic – decaderea din drepturile parintesti. Viata artificiala vs. moartea legala. CJUE: Fluctuațiile cursului valutar. Consecinte in contractele de credit. Despagubiri acordate pe viata unui fost angajat ce folosise telefonul mobil la serviciu Utilizarea dronei, fapta penala sau nu ? Legalitatea sistemelor de supraveghere video Imbolnavirea in urma unui vaccin. Proba. Dreptul la hrana adecvata Perioada detentiei, considerata vechime in munca

Social

Accesarea telefonului mobil al altuia, constituie infractiune?

O întrebare pe care mulți și-o pun, anume, dacă simplul fapt, de a “te uita” în telefonul altei persoane, este legal sau nu?

Răspunsul, la prima vedere pare simplu, anume că este nelegal, și chiar mai mult, penal, aceasta deoarece, cum s-a reținut și în practica judiciară[i], o asemenea faptă întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic, faptă prev. de art. 360 alin. 1 Cod penal.

Prin sistem informatic înțelegând orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate în relație funcțională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor cu ajutorul unui program informatic,  obiectul material al infracțiunii poate fi și telefonul mobil al părții vătămate.

În realitate însa, un răspuns concret nu poate fi dat decât prin raportarea la o situație concretă, bunăoară, luăm exemplul în care un părinte, dorind să își îndeplinească obligația de supraveghere a copilului său, având o suspiciune cu privire la unele informații ce se pot regăsi în telefonul mobil al acestuia, context în care îl accesează, nu se poate spune că a săvârșit o infracțiune, existând o justificare a modului în care a acționat.

Nu același raționament l-am putea aplica, spre exemplu în cazul în care, unul dintre parteneri, îi accesează fără drept telefonul celuilalt, caz în care, nu mai subsistă legitimarea gestului său, bazat pe un drept.

[i] Curtea de Apel Târgu Mureș, Dec.nr. 3132/2017 www.rolli.ro

 

 

 

Post a Comment

Your email address will not be published.