Homepage / Social / Inregistrarile facute de parti, pot fi folosite in procesele civile?
Date ingrijoratoare privind consumul de droguri Oficial, apare al treilea sex! Instanta constitutionala respinge vaccinarea obligatorie? MARILE INUMANITATI: Masacrul din Nanking MARILE INUMANITATI: Masacrul din Noaptea Sf. Bartolomeu Instanta: Politistii raspund patrimonial pentru greselile facute Decizie controversata: doi morti si autorul liber! Cum poti detine legal o arma? Concubinajul produce consecinte juridice Trecerea contributiilor la salariat, este neconstitutionala si incalca drepturile omului ! Cancerul vindecat cu droguri? Biserica spune DA tatuajelor ! Pericol iminent: substante interzise in fructe! Ce face dependentul de droguri, din ziua arestarii Angajator obligat sa plateasca ratele bancare ale angajatului Folosirea pozelor altei persoane pe facebook, fapta ilicita Perchezitie: Pot filma daca intra in casa? ACHITAREA pentru conducerea unui vehicul fara permis si sub influenta alcoolului Inchisoarea cu executare pentru accesarea unui cont de facebook. Nota critica SCUZA PROVOCARII – CIRCUMSTANTA ATENUANTA LEGALA? Vaccinarea obligatorie, permisa de CEDO? Accesarea telefonului mobil al altuia, constituie infractiune? Drepturile Omului TV: Dezastru ecologic in Bucegi. Constructii neautorizate. Obligatia instantei de a verifica proportionalitatea masurii demolarii. Cele mai crude metode de tortura Inregistrarile facute de parti, pot fi folosite in procesele civile? Dreptul de a cere stergerea numelui din motoarele de cautare. CEDO: Alienare părintească; împiedicarea unui parinte de a-si vizita copilul. CEDO: pasivitatea autoritatiilor in fata violenței domestic CEDO: Comunicarea citatiei prin afisare, incalca dreptul la un proces echitabil. CEDO: Neaudierea martorilor de catre ultima instanta, incalca art. 6 din Conventie. Motivare superficiala a unei hotarari judecatoresti; Sanctiune, aplicarea directa a reglementarile internationale. Infectiile intraspitalicesti, cauză a 70% din decesele inregistrate in serviciile de chirurgie generala. Neinformarea loiala. Fals informatic. Crearea unui cont Facebook cu un continut denigrator la adresa unei persoane. CEDO: Cand este ilegala monitorizarea angajatului in timpul programului. Dreptul la un mediu sanatos. Taierea ilegala a padurilor Alienarea parentala; Tratamentul juridic – decaderea din drepturile parintesti. Viata artificiala vs. moartea legala. CJUE: Fluctuațiile cursului valutar. Consecinte in contractele de credit. Despagubiri acordate pe viata unui fost angajat ce folosise telefonul mobil la serviciu Utilizarea dronei, fapta penala sau nu ? Legalitatea sistemelor de supraveghere video Imbolnavirea in urma unui vaccin. Proba. Dreptul la hrana adecvata Perioada detentiei, considerata vechime in munca

Social

Inregistrarile facute de parti, pot fi folosite in procesele civile?

Tot mai des, în cauzele civile, sunt depuse înregistrări efectuate de persoane fizice, cu telefonul mobil ori alte mijloace tehnice, ce surprind imagini, convorbiri, exprimări captate de acestea.

Se pune întrebarea dacă o astfel de “probă” poate fi admisă de către judecător, în condițiile în care, înregistrările, fotografiile sunt făcute fără acordul persoanei vizate.

Cu titlul de practică judiciară, semnalăm o decizie interesantă a Tribunalului Neamț[i] care, având de soluționat o cauză în care, pârâta a susținut că dovada faptului că a fost hărțuită sexual de către reclamant (care ar reprezenta o cauză exoneratoare de răspundere) o constituie o înregistrare audio a unei convorbiri dintre soțul său (pârâtul SI) și soția reclamantului CA.

Instanța a considerat că administrarea acestei probe nu poate fi admisă, având în vedere că, potrivit dispozițiilor art. 255 din Noul Cod de Procedură Civilă, coroborate cu dispozițiile art. 341 Noul Cod de Procedură Civilă, benzile de înregistrare a sunetului constituie mijloace materiale de probă admisibile doar dacă nu au fost obținute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri, condiții pe care nu le îndeplinește înregistrarea audio (depusă de pârâtă la dosar pe CD), cât timp a fost realizată fără acordul persoanei înregistrate, respectiv a soției reclamantului.

Soluția trebuie privită cu reserve, întrucât, chestiunea utilizării unor astfel de mijloace de probe, nu poate fi tranșată, în funcție doar de existența ori nu a consimțământului persoanei vizate, ci, și prin luarea în considerare a intereselor celui care folosește înregistrarea, mai exact, dacă o face, cu bună credință și pentru protejarea unui interes legitim, suficient de important și grav.

Practic, instanța va trebui să aprecieze “la speță” pentru a putea astfel stabili un just echilibru între interesele aflate în joc, cu alte cuvinte, între interesele persoanei vizate, de a i se asigura protecția vieții private, și interesele celui care deține înregistrarea, că, precum în speța de mai sus, afirmă că a fost victima unei agresiuni.

În sensul aprecierii în concret și stabilirii unui just echilibru, trebuie interpretate și normele legale, respectiv:

Dacă articolul 341 din Codul de Procedură Civilă, prevede că “sunt  mijloace materiale de probă și fotografiile, fotocopiile, filmele, discurile, benzile de înregistrare a sunetului, precum și alte asemenea mijloace tehnice” totuși, acest text impune condiția să nu fi “fost obținute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri”.

În același timp, articolul 73 Cod Civil, dispune că orice persoană are dreptul la propria imagine. Astfel, în exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.

Privind faptele ce pot constitui atingeri la viața privată, articolul 74 C.Civ., enumeră și următoarele: (lit. b) interceptarea fără drept a unei convorbiri private, săvârşită prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, în cunoştinţă de cauză, a unei asemenea interceptări; c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia; d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal;

Articolul 76 reglementeazăPrezumţia de consimţământ” și o reține atunci “Când însuşi cel la care se referă o informaţie sau un material le pune la dispoziţia unei persoane fizice ori persoane juridice despre care are cunoştinţă că îşi desfăşoară activitatea în domeniul informării publicului, consimţământul pentru utilizarea acestora este prezumat, nefiind necesar un acord scris”.

Însă, de departe cel mai important, din perspectiva subiectului abordat, rămâne articolul 75 Cod Civil ce prevede că (1) Nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în această secţiune atingerile care sunt permise de lege sau de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului la care România este parte. Iar, la alineatul (2) prevede că exercitarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale cu bună-credinţă şi cu respectarea pactelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în prezenta secţiune.

Drept urmare, instanța va trebui să stabilească dacă fapta de a obține aceste înregistrări este justificată de un interes legitim personal, precum, dovedirea unei agresiuni fizice, a unui delict civil, penal etc., și totodată, dacă este întreprinsă (măsura) cu bună credință.

Av. Artin Sarchizian

[i] Decizia civilă nr. 232/ 07.02.2017   www. rolli.ro

 

Post a Comment

Your email address will not be published.