Homepage / Legislatie / Despagubiri acordate pe viata unui fost angajat ce folosise telefonul mobil la serviciu
Date ingrijoratoare privind consumul de droguri Oficial, apare al treilea sex! Instanta constitutionala respinge vaccinarea obligatorie? MARILE INUMANITATI: Masacrul din Nanking MARILE INUMANITATI: Masacrul din Noaptea Sf. Bartolomeu Instanta: Politistii raspund patrimonial pentru greselile facute Decizie controversata: doi morti si autorul liber! Cum poti detine legal o arma? Concubinajul produce consecinte juridice Trecerea contributiilor la salariat, este neconstitutionala si incalca drepturile omului ! Cancerul vindecat cu droguri? Biserica spune DA tatuajelor ! Pericol iminent: substante interzise in fructe! Ce face dependentul de droguri, din ziua arestarii Angajator obligat sa plateasca ratele bancare ale angajatului Folosirea pozelor altei persoane pe facebook, fapta ilicita Perchezitie: Pot filma daca intra in casa? ACHITAREA pentru conducerea unui vehicul fara permis si sub influenta alcoolului Inchisoarea cu executare pentru accesarea unui cont de facebook. Nota critica SCUZA PROVOCARII – CIRCUMSTANTA ATENUANTA LEGALA? Vaccinarea obligatorie, permisa de CEDO? Accesarea telefonului mobil al altuia, constituie infractiune? Drepturile Omului TV: Dezastru ecologic in Bucegi. Constructii neautorizate. Obligatia instantei de a verifica proportionalitatea masurii demolarii. Cele mai crude metode de tortura Inregistrarile facute de parti, pot fi folosite in procesele civile? Dreptul de a cere stergerea numelui din motoarele de cautare. CEDO: Alienare părintească; împiedicarea unui parinte de a-si vizita copilul. CEDO: pasivitatea autoritatiilor in fata violenței domestic CEDO: Comunicarea citatiei prin afisare, incalca dreptul la un proces echitabil. CEDO: Neaudierea martorilor de catre ultima instanta, incalca art. 6 din Conventie. Motivare superficiala a unei hotarari judecatoresti; Sanctiune, aplicarea directa a reglementarile internationale. Infectiile intraspitalicesti, cauză a 70% din decesele inregistrate in serviciile de chirurgie generala. Neinformarea loiala. Fals informatic. Crearea unui cont Facebook cu un continut denigrator la adresa unei persoane. CEDO: Cand este ilegala monitorizarea angajatului in timpul programului. Dreptul la un mediu sanatos. Taierea ilegala a padurilor Alienarea parentala; Tratamentul juridic – decaderea din drepturile parintesti. Viata artificiala vs. moartea legala. CJUE: Fluctuațiile cursului valutar. Consecinte in contractele de credit. Despagubiri acordate pe viata unui fost angajat ce folosise telefonul mobil la serviciu Utilizarea dronei, fapta penala sau nu ? Legalitatea sistemelor de supraveghere video Imbolnavirea in urma unui vaccin. Proba. Dreptul la hrana adecvata Perioada detentiei, considerata vechime in munca

Legislatie

Despagubiri acordate pe viata unui fost angajat ce folosise telefonul mobil la serviciu

Tribunalul din Florența, Italia,  recunoaște în mod expres că îmbolnăvirea de cancer a unui agent de vânzări s-a datorat faptului că acesta,  din motive de serviciu, a petrecut 2 sau 3 ore pe zi vorbind la telefonul mobil timp de peste un deceniu. Pentru aceasta, firma angajatoare a fost obligată la plata unor despăgubiri care să fie achitate lunar, sub forma unei rente pe viață.

Instanța, și-a bazat această soluție pe un raport de expertiză medicală, care a confirmat probabilitatea extrem de mare că între utilizarea telefonului mobil și boală să existe o legatură de cauzalitate.

Victima, domnul Roberto Romeo în declarația dată presei, , potrivit TorinoR.it a arătat că “Nu vreau să demonizez utilizarea telefonului, dar pentru a evita ceea ce mi s-a întâmplat, trebuie să știți cum să îl folosiți în mod corespunzător. La început am crezut că am o infecție la ureche, dar apoi mi-am dat seama că era mult mai gravă„ în continuare a explicat cum prin natura municii pe care o presta, era practic obligat să folosească telefonul la locul de muncă „Timp de 15 ani am efectuat nenumărate apeluri, chiar douăzeci și treizeci de minute, acasă, în mașină. Apoi am început să am sentimentul continuu de urechi înfundate, țiuit în urechi și în 2010 am fost diagnosticat cu cancer. Acum nu mai simt nimic de la urechea mea dreaptă, deoarece nervul acustic a fost înlăturat.  Cum spuneam la început aveam sentimentul continuu de urechi înfundate ,și în 2010 am fost diagnosticat cu tumora.

Expertul care și-a exprimat opinia în fața instanței, profesorul Angelo Levis a arătat cum, emisiile de la telefoanele mobile RF / Mo (mobil și fără fir) ar trebui să fie clasificate într-unul din grupul securizat cancerigen pentru oameni.

Această soluție imediată, nu doar că obligă comunitatea științifică să aprofundeze acest subiect, fiind vital a cunoaște toate detaliile legate de un potențial risc în producerea unei afecțiuni medicale, precum este cea sus amintită, dar in egală măsură, deschide o nouă filă în jurisprudența europeană în acest domeniu, având în vedere că dreptul la viață și viața privată este în mod egal recunoscut tuturor cetățenilor europeni.

Prin urmare, fiind vorba despre un drept fundamental, se impune ca acesta să fie în mod egal ocrotit și garantat pe tot cuprinsul Uniunii, și sigur in restul statelor lumii civilizate, ce respectă drepturile fundamentale.

Apoi, principiul securității juridice, aplicabil la nivel european, ar impune că dacă unui cetățean european, a putut să i se acorde reparații pentru o astfel de daună (denumită biologică) în mod necesar, oricărui alt cetățean, trebuie să i se recunoască același drept în fața oricărei alte instanțe naționale din cadrul Uniunii, ceea ce înseamnă că astfel de acțiuni pot fi promovate și în România și în orice alt stat al Uniunii.

Pentru moment, culpa angajatorului, într-o situație precum cea din speță, se atrage pentru neluarea unor măsuri de protecție a angajatului, și pentru faptul că, îmbolnăvirea s-a produs în legatură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu.

Însă, este foarte posibil că, în ipoteza în care, se va stabili în mod cert o legatură de cauzalitate între utilizarea telefonului mobil și o afecțiune atât de gravă, să poată fi tras la răspundere chiar producătorul unor astfel de dispozitive pentru simplul fapt că nu a asigurat o informare completă și loială, ori pentru că nu a luat măsurile de siguranță împotriva unei astfel de îmbolnăviri.

Nu în ultimul rând, revine și obligația statului de a investiga o informație precum cea din speța de mai sus, și a stabili dacă riscul este unul real, context în care, ar trebui să intervină prin reglementări apte să prevadă sau să combată un astfel de risc, discutând, cum spuneam, de un drept fundamental – la viață, integritate fizică, viața privată.

În acest context, Organizația pentru Drepturile Omului EuroRights trage un semnal de alarmă asupra acestui pericol și cere autorităților europene și naționale să inițieze ori să intensifice acțiunile de investigare a acestui subiect și luarea măsurilor de prevenire și protecție ce se impune. Acest subiect va constitui o temă predilectă de preocupare a noastră în perioada următoare și vom informa asupra răspunsurilor autorităților.

Post a Comment

Your email address will not be published.