Homepage / Legislatie / Perioada detentiei, considerata vechime in munca
Date ingrijoratoare privind consumul de droguri Oficial, apare al treilea sex! Instanta constitutionala respinge vaccinarea obligatorie? MARILE INUMANITATI: Masacrul din Nanking MARILE INUMANITATI: Masacrul din Noaptea Sf. Bartolomeu Instanta: Politistii raspund patrimonial pentru greselile facute Decizie controversata: doi morti si autorul liber! Cum poti detine legal o arma? Concubinajul produce consecinte juridice Trecerea contributiilor la salariat, este neconstitutionala si incalca drepturile omului ! Cancerul vindecat cu droguri? Biserica spune DA tatuajelor ! Pericol iminent: substante interzise in fructe! Ce face dependentul de droguri, din ziua arestarii Angajator obligat sa plateasca ratele bancare ale angajatului Folosirea pozelor altei persoane pe facebook, fapta ilicita Perchezitie: Pot filma daca intra in casa? ACHITAREA pentru conducerea unui vehicul fara permis si sub influenta alcoolului Inchisoarea cu executare pentru accesarea unui cont de facebook. Nota critica SCUZA PROVOCARII – CIRCUMSTANTA ATENUANTA LEGALA? Vaccinarea obligatorie, permisa de CEDO? Accesarea telefonului mobil al altuia, constituie infractiune? Drepturile Omului TV: Dezastru ecologic in Bucegi. Constructii neautorizate. Obligatia instantei de a verifica proportionalitatea masurii demolarii. Cele mai crude metode de tortura Inregistrarile facute de parti, pot fi folosite in procesele civile? Dreptul de a cere stergerea numelui din motoarele de cautare. CEDO: Alienare părintească; împiedicarea unui parinte de a-si vizita copilul. CEDO: pasivitatea autoritatiilor in fata violenței domestic CEDO: Comunicarea citatiei prin afisare, incalca dreptul la un proces echitabil. CEDO: Neaudierea martorilor de catre ultima instanta, incalca art. 6 din Conventie. Motivare superficiala a unei hotarari judecatoresti; Sanctiune, aplicarea directa a reglementarile internationale. Infectiile intraspitalicesti, cauză a 70% din decesele inregistrate in serviciile de chirurgie generala. Neinformarea loiala. Fals informatic. Crearea unui cont Facebook cu un continut denigrator la adresa unei persoane. CEDO: Cand este ilegala monitorizarea angajatului in timpul programului. Dreptul la un mediu sanatos. Taierea ilegala a padurilor Alienarea parentala; Tratamentul juridic – decaderea din drepturile parintesti. Viata artificiala vs. moartea legala. CJUE: Fluctuațiile cursului valutar. Consecinte in contractele de credit. Despagubiri acordate pe viata unui fost angajat ce folosise telefonul mobil la serviciu Utilizarea dronei, fapta penala sau nu ? Legalitatea sistemelor de supraveghere video Imbolnavirea in urma unui vaccin. Proba. Dreptul la hrana adecvata Perioada detentiei, considerata vechime in munca

Legislatie

Perioada detentiei, considerata vechime in munca

O soluție recentă a Curții de Apel Ploiești, demonstrează ce inseamnă cu adevărat asigurarea măsurilor reparatorii, cât mai complete cu putință, pentru eroriile judiciare, care de cele mai multe ori au un caracter devastator pentru viața victimei și a celor apropiați acesteia.

În cauză, o doamnă a fost condamnată pe nedrept la 10 ani de închisoare, iar după dovedirea erorii a cerut să i se recunoască dreptul la pensie.

După ce, în prima instanță, Tribunalul Prahova a respins cererea, în apel, Curtea de Apel Ploiești, a pronunțat o altă soluție, în sensul că, a admis cererea de chemare în judecată și astfel, a dispus obligarea  pârâtei Casa Județeană de Pensii Prahova și Casa Locală de Pensii Câmpina, să recalculeze pensia reclamantei cu luarea în calcul, ca vechime în muncă, a perioadei 21 oct. 1994 – 8 oct. 2004, în care a fost privată de libertate (Decizia 601/2017  15.03.2017).

Raționamentul instanței este unul corect și sigur o despăgubire echitabilă, deoarece, odată reținut caracterul eronat al condamnării, înseamnă că, Statul Român, are obligația să despăgubească victima, iar acesta, nu trebuie să se rezume doar la acordarea unei sume de bani, cu titlu de despăgubiri, ci, o reparație a prejudiciilor presupune inclusiv, acordarea unor drepturi de care a fost privată persoana ca urmare a condamnării greșite. Prin urmare, cum victima erorii a fost privată de “vechime în muncă” pe perioada încarcerării greșite, era absolut firesc, cu titlu reparator, să primească și aceste drepturi.

Soluția prezentată, deși este inedită, cel mai probabil reprezintă un precedent ce va fi urmat și de alte instanțe, iar ideea de reparări nu se va mai limita numai la despăgubirile bănești, ci se va încerca acoperirea prejudiciului sub toate formele sale, statul având deplina răspundere pentru erorile judiciare.

 

Post a Comment

Your email address will not be published.